GESCHIEDENIS

Op 3 juni 1927 werd Ons Genoegen in Heino opgericht als ‘muziekvereen’, bestaande uit een Harmonieorkest met een opleidingstraject. Rond 1960 werd ook de drumband opgericht, maar hierdoor bleek het geluid van het harmonieorkest niet luid genoeg. Door wisseling van instrumenten werd de harmonie in de begin jaren 70 omgevormd naar een fanfare. Eind jaren 70 werd de fanfare uitgebreid met majorettes en minirettes.

In 2010 ging het roer drastisch om. Niet meer marcheren op straat en geen uniformeren meer. De majorettes werden bij de gymnastiekvereniging ondergebracht en de tambours konden orkestpercussionisten worden. Door die beslissing kon de vereniging ook de marsmuziek opbergen en zich verdiepen in andere muziekstijlen. Door dit soort veranderingen behield het orkest haar bestaande leden en trok het ook volwassenen aan die al een instrument konden bespelen. Belangrijker nog, de jeugd werd weer enthousiast voor (orkest)muziek!

Door de verandering in muziekstijl, wordt het repetoire steeds breder. Hierdoor komen de aanvragen voor optredens uit andere hoeken. De vereniging richt zich meer op regionale en landelijke evenementen. Het optreden met het Orkest van het Oosten (2018) en de uitnodiging voor de Floriade (2022) zijn hier voorbeelden van. 

In 2022 is Brass & Co opgericht. Dit orkest komt voort uit een projectorkest van mensen die op latere leeftijd zijn begonnen met het bespelen van een  blaas- of slagwerkinstrument. Dit orkest biedt voor meer mensen de mogelijkheid samen muziek te maken. Met deze uitbreiding bestaat de vereniging uit ongeveer 60 leden. In navolging van dit orkest is in 2023 ook PiMM (Plezier in Muziek Maken) opgezet. In dit project gaan basisschoolleerlingen in orkestvorm muziek leren maken. In dit orkest spelen ook leerlingen op dwarsfluit, uniek binnen onze vereniging. 

Hieronder foto’s uit het verleden van Ons Genoegen uit het archief van Vereniging voor Heemkunde ‘Omheining’.